Claphaminstitutet

En kristen tankesmedja

 
Människovärde
Hemlighåll fostrets kön PDF Skriv ut Skicka sidan

Borås tidning 2012-03-23, Norrbottens-Kuriren 2012-03-24 och VästerviksTidningen 2012-03-26

Tuve Skånberg, riksdagsledamot (KD)
Maare Tamm, fil dr psykologi
Magnus Göransson, barn- och ungdomsläkare
Kjell O. Lejon, professor religionsvetenskap
Ivar Gustafsson docent i matematik
Artikelförfattarna är Fellows vid Claphaminstitutet
Vi ifrågasätter rätten för föräldrarna att få veta könet på barnet, innan tidsgränsen för abort gått ut. Detta för att motverka att bortsortering på grund av kön sker i Sverige.
Alla människor är unika individer med samma absoluta och okränkbara värde. Utifrån denna människosyn, som kommer ur kristen idétradition och etik, är det viktigt att granska alla företeelser och politiska beslut. Vi menar därför att det är nödvändigt att ifrågasätta och motarbeta dem som vill sortera människor utifrån deras önskvärdhet.
Läs mer: Hemlighåll fostrets kön
 
Sjukvården skall icke dräpa PDF Skriv ut Skicka sidan

SANS, nr 3 2011

Per Ewert; författare, frilansskribent, lärare vid den kristna skolan Kungsgymnasiet, samt informationssekreterare vid den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet.

Människan är en unik varelse på jorden. Vi delar visserligen drag med andra varelser, men de mentala skillnaderna är anmärkningsvärda. Vi har ett språk och kan tänka abstrakt; vi resonerar kring moraliska värden och söker kontakt med ett högre väsen än oss själva. Vi förhåller oss till dåtid och framtid, och vi har förmågan att nedteckna och spara information utanför oss själva. Vi skapar kultur och kan relatera till andra människors tankeliv. Vi är ”den visa människan” – Homo sapiens.
Vad innebär då detta annorlundaskap för vår ontologiska och moraliska status?
Läs mer: Sjukvården skall icke dräpa
 
Människa, vad är du värd? PDF Skriv ut Skicka sidan

Världen idag 2010-12-08

Sven Reichmann, läkare, docent; Christina Doctare, läkare, samhällsdebattör, Tuve Skånberg, direktor, riksdagsledamot (KD)

Nils Ferlin skrev en gång en dikt om människans värde. En forskare i hans samtid hade tagit reda på hur mycket de enskilda grundämnena (calcium, natrium, kol etc) kunde vara värda om man tog ut dem ur hennes döda kropp. Ferlin höjde budet generöst från 2:50 till 3:75 (= en dollar). I dag har värdet stigit enormt. På svarta börsen kan en njure kosta en förmögenhet – om den kan transplanteras.

Nu påstår dock de flesta att vi med själva ordet människovärde menar något som inte har med transplantationer eller pengar att göra.

Läs mer: Människa, vad är du värd?
 
Du vet väl om att du är värdefull? PDF Skriv ut Skicka sidan

Skånska Dagbladet 2010-06-02, Sydsvenskan 2010-06-06, med flera publiceringar

Tuve Skånberg, direktor Claphaminstitutet

Ingen fråga i vår i den offentliga debatten har varit större eller viktigare än den debatt om passiv och aktiv dödshjälp, som fick sin början i 32-åriga helförlamade Candrah Löfgrens begäran till Socialstyrelsen att få bli sövd och att hennes livsuppehållande respirator stängdes av. Socialstyrelsens svar blev att lagen tillåter en patient att avstå från behandling, också livsuppehållande behandling av respirator. Den 6 maj sövdes Candrah på Danderyds sjukhus och hennes mamma stängde av respiratorn.

Debatten har handlat om gränserna för patientens självbestämmande, och få har invänt mot att varje människa ska ha laglig rätt att själv få bestämma över att avbryta en behandling, också en livsuppehållande behandling. Däremot har det varit tyst om frågan varför någon vill avbryta sin livsuppehållande behandling. Candrah gav själv svaret i den dokumentär som TV4 sände 24 maj där Candrah intervjuades.

Läs mer: Du vet väl om att du är värdefull?
 
Flickaborter är våld mot kvinnor PDF Skriv ut Skicka sidan

Aftonbladet 2009-03-03

Stefan Swärd, ordförande för Claphaminstitutet

I Sverige utförs det 37.000 aborter per år. Vi har haft fri abort sedan 1974 och fram till den 18:e graviditetsveckan får kvinnan bestämma själv om hon vill behålla barnet eller inte. Den senaste veckan har frågan om aborter på grund av kön hamnat på agendan. Professor emeritus Lars Hamberger hävdar att 100 aborter utförs i Sverige varje år på grund av kön.

Läs mer: Flickaborter är våld mot kvinnor
 
<< Start < Föregående 1 2 Nästa > Slut >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Nyheter

 • Nyhetsflödet onsdag den 23 april

  22 Apr 2014 | 11:50 am

  Om Jesus inte hade uppstått …- Dagen - "Vårt liv som kristna börjar med tron på det otroliga, skriver Felicia Ferreira.När Aftonbladet i påsktider 2014 gör en hel tidningsbilaga på plats från Jerusalem med namnet Fallet Jesus ja, då stannar[…]

  Read more...
 • Nyhetsflödet tisdag den 22 april

  22 Apr 2014 | 1:20 am

  En omöjlig förhandlingspartner och en del annat- Kristers blogg - "Sedan en tid tillbaka har ”freds”förhandlingar pågått mellan Israel och dess palestinska motpart, under ledning av Mahmoud Abbas. Som vanligt lägger media (med få undantag) skulden på Israel när förhandlingarna[…]

  Read more...
 • Nyhetsflödet Annandag Påsk måndagen den 21 april

  21 Apr 2014 | 12:06 am

  Vill undvika polarisering- Världen idag - "Tiden har gått sedan Livets ords grundare, Ulf och Birgitta Ekman, gav beskedet att de ämnade konvertera till Katolska kyrkan. Det har lämnat församlingsmedlemmar i olika frågeställningar men också en vilja att gå vidare.–[…]

  Read more...
 • Till försvar för romers och allas värde

  15 Apr 2014 | 9:24 pm

  I diskussionen om hur romer historiskt behandlats i Sverige, glöms eller undviks ofta de politiska sammanhangen. När det gäller en koppling mellan politik och (ras-)biologi befann sig en svensk elit vid sekelskiftet 1900, och några decennier därefter, vid utvecklingens frontlinje.[…]

  Read more...
 • Fakta om världens mest förföljda religion

  17 Mar 2014 | 10:08 am

  Man behöver inte följa med utrikesnyheterna alltför länge för att upptäcka att troende kristna är offer för svår förföljelse på många ställen i vår värld. Här några rubriker från den senaste tiden: ”Sju egyptiska kristna avrättade i Libyen”, ”Bombattack mot[…]

  Read more...

Nyheterna kommer från Claphaminstitutet.se samt från www.rupeba.se

lazerepilastr.com satisegitmeni.com steeldoortr.com ucakbiletleri.asia kiralikjeneratorler.net kiralikminibustr.com drestetik.net estetikburun.asia implantdistr.com jeneratortr.com dilkurslari.asia> medyumlari.com>